Irrigatiesysteem klimplanten gevels Parkeergarage P1 te Wageningen
Irrigatiesysteem klimplanten gevels Parkeergarage P1 te Wageningen

Irrigatiesysteem klimplanten gevels Parkeergarage P1 te Wageningen

Naast het gebouw Radix op de Wageningen Campus verrijst over enkele maanden een parkeergarage. De komst van de nieuwe parkeergelegenheid is noodzakelijk, omdat begin volgend jaar wordt begonnen met de bouw van het onderzoekscentrum voor Unilever. Op die plaats ligt nu nog een parkeerterrein.

De parkeergarage beslaat, inclusief de begane grond, drie parkeerlagen. De auto's op de bovenste verdieping staan in de open lucht geparkeerd. Het ontwerp van het nieuwe gebouw sluit volgens een woordvoerder van Wageningen UR aan bij de rest van de bebouwing op de campus.

EZ Park uit Eindhoven gaat aan de slag voor dit mooie project. Bijzonder aan de parkeergarage is het ontwerp van de gevels in houten delen in combinatie met klimbeplanting. HB Watertechnologie heeft eerder in 2017 voor landschapsarchitect Loos van Vliet in het project meegeschreven aan het technisch bestek voor het irrigatiesysteem t.b.v. de klimplanten aan de gevels. HB Watertechnologie heeft tevens onlangs de opdracht ontvangen van EZ Park voor de realisatie van het irrigatiesysteem. Er zal gebruik worden gemaakt van een Irrigatie Unit type I-2500. Het irrigatiesysteem wordt verdeeld in meerdere groepen en de klimplanten aan de gevels worden voorzien van drukgecompenseerde druppelleidingen. Er wordt daarnaast een optimale sturing van het irrigatiesysteem gerealiseerd d.m.v. de web-based monitoring en sturing, namelijk de iMC Box. De voedingstoffen worden automatisch gedoseerd en meegegeven aan de klimplanten van het druppelsysteem. Het systeem wordt voorzien van een automatische vorstbewaking, zodat bij vorstcondities het gehele systeem automatisch vorstvrij wort afgesloten.

De vergunning is inmiddels aangevraagd en de verwachte oplevering is begin 2018. Wij kijken erg uit naar de bouw van dit mooie project!