Automatisering en sensoren voor een zorgeloos irrigatiesysteem

Een volledig geautomatiseerd irrigatiesysteem staat garant voor de optimale groei en bloei van uw beplanting. Een correct ingestelde beregeningsautomaat biedt u gemak en een zorgeloos gebruik van de installatie. De waterafgifte wordt mogelijk automatisch aangepast dankzij diverse sensoren, zoals een regensensor of een bodemvochtigheidssensor. Belangrijke onderdelen, welke u per jaar veel water en stroom besparen.

De onderdelen van een geautomatiseerd irrigatiesysteem

Voor het automatisch water geven met een irrigatiesysteem wordt een beregeningsautomaat met magneetkleppen geplaatst. De automaat stuurt een verdeelset met de magneetkleppen aan en geeft de mogelijkheid om per irrigatiegroep de tuin of buitenruimte automatisch en onafhankelijk te voorzien van water. De verdeelset met de magneetkleppen wordt meestal ondergronds in een toegankelijke hydrantput op een centraal punt in de tuin geplaatst of nabij de pompset. Hiervandaan worden alle verdeelleidingen van de irrigatiegroepen de tuin in gemonteerd. De beregeningsautomaat wordt veelal op een toegankelijke plek geplaatst, zoals een schuur, meterkast of kelder. HB Watertechnologie werk enkel met topmerken zoals Toro, Hunter en Rainbird, welke zich in de praktijk al jaren bewezen hebben voor hun gebruiksgemak en flexibiliteit.

Sensoren bieden u gemak en leveren besparingen van water en stroom op

Er zijn diverse mogelijkheden om de beregeningsautomaat automatisch aan het actuele weerbeeld en de waterbehoefte van de tuin aan te laten passen. De diverse mogelijkheden zijn:

  • Een regensensor of regenmelder; deze vangt de natuurlijke neerslag op en bij voldoende natuurlijke neerslag wordt de automatische irrigatie uitgesteld, totdat er voldoende verdamping heeft plaatsgevonden. Hierna wordt het automatische programma weer hervat. Regensensoren zijn zowel bedraad als draadloos leverbaar.
  • Een bodemvochtigheidssensor; deze meet de actuele vochtigheid van de grond en geeft deze informatie door naar de beregeningsautomaat. Boven de ingestelde vochtigheid wordt de automatische irrigatie uitgesteld, totdat de vochtigheid van de grond een waarde onderhet ingestelde percentage heeft bereikt. Bodemvochtigheidssensor zijn zowel bedraad als draadloos leverbaar.
  • Een windsensor; op windgevoelige plaatsen kan het wenselijk zijn dat de automatische beregeningsinstallatie uitgesteld wordt indien het te hard waait.
  • Een vorstsensor; in sommige situaties is het wenselijk dat het irrigatiesysteem tot zo laat mogelijk in het seizoen functioneel blijft. Daarom biedt een vorstsensor de veiligheid dat bij de inval van vorst het automatisch watergeefsysteem wordt uitgesteld. Zodra de temperatuur weer toeneemt wordt het programma weer hervat
  • iMC Box, ofwel ‘Irrigation Moisture Control’. Deze bestaat uit de ‘Control Box’, waarmee u de irrigatie unit volledig op afstand via een aanwezige internetverbinding kunt bedienen en irrigatieprogramma’s kunt besturen. Daarnaast is er de ‘Sensor Box’, waaraan u de nodige sensoren kunt aansluiten, zoals bodemvochtsensoren, een temperatuursensor en twee vrije monitorcontacten voor bijvoorbeeld het peilen van de water- en voedingsstoffentank. Alles is te bedienen in één overzichtelijke APP, geschikt voor iOS, Android en Windows.

Uiteraard is een combinatie van één of meerdere van bovenstaande sensoren ook mogelijk. Zo worden bijvoorbeeld bodemvochtigheidssensoren per toepassing gebruikt, zoals gazon, borders en plantenbakken. De betreffende irrigatiegroepen voor het gazon reageren dan alleen op de bodemvochtigheidssensor van het gazon, etc. Op deze manier wordt veel water en stroom bespaard en alleen water gegeven wanneer het echt nodig is.

Geïnteresseerd in een geautomatiseerd irrigatiesysteem? Neem contact met ons op voor meer informatie.