Het filtersysteem is de hoeksteen voor een optimale uitstraling van de vijver

Een te klein of slecht filtersysteem staat niet garant voor het behoudt van helder vijverwater en mondt uit in een slechte leefomgeving voor de vissen en waterplanten. In een later stadium zijn aanpassingen aan een filtersysteem zeer kostbaar en ingrijpend voor de tuin en vijver. Er dient daarom al voor de aanleg van de vijver bepaald te worden hoe en wat voor filtersysteem er wordt toegepast. Bij het ontwerpen en realiseren van een vijver of waterpartij worden van te voren bij voorkeur eerst de uitgangspunten geformuleerd, de wensen in kaart gebracht en de mate van onderhoud bepaald. Het is immers voor een filtersysteem en uiteindelijk voor de waterkwaliteit van belang hoe de vijver eruit gaat komen te zien: zoals de aanwezigheid van waterplanten en/of (koi)vissen, maar ook de ligging van de vijver zijn bepalende factoren.

De onderdelen van een filtersysteem

De keuze van het soort filtersysteem is afhankelijk van zaken zoals het budget, de beschikbare ruimte, de mate van het gewenste onderhoud en de capaciteit van de vijver. Een compleet filtersysteem wordt opgedeeld in meerdere delen. Het eerste deel is het voorfilter. Deze haalt de eerst grote vervuiling uit het water, zoals de ontlasting van de vissen en ander organisch vuil zoals bladeren en takken. Door eerst het grove afval uit het water te filteren wordt het 2e gedeelte, namelijk het biologische en mechanische filter, minder belast. Het tweede gedeelte is voor de biologische en mechanische reiniging van het vijverwater. Hierin worden de schadelijke afvalstoffen door de aanwezige bacteriën omgezet naar nitraat en fijn zweefvuil uit het water gefilterd. Nitraat is minder schadelijk voor de vissen, in grote dosis is het wel schadelijk. Het is daarom van belang dat wekelijks het water wordt ververst. Een andere mogelijkheid is de toepassing van een planten- of helofytenfilter, waardoor de aanwezige nitraten worden opgenomen door de waterplanten. Met één van deze opties blijft het nitraatgehalte acceptabel. Het laatste gedeelte is voor de ontsmetting van het vijverwater. Een UVC unit voorkomt de vorming van zweefalgen, welke bekend als de oorzaak van groen water. Zweefalgen kunnen explosief groeien wanneer de temperatuur van het water stijgt en het filtersysteem nog niet op volle sterkte werkt. Een UVC unit voorkomt de vermenigvuldiging van deze algen. Per vijver wordt een filtersysteem op maat samengesteld, bestaande uit één of meerdere van bovenstaande onderdelen. In de toepassing van het pompsysteem wordt enkel gebruik gemaakt van topmerken, welke zuinig omgaan met de energie en garant staan voor een lange levensduur.

Mogelijkheden voor uw vijver

HB Watertechnologie heeft een ruime ervaring in de aanleg van filtersystemen. We informeren u graag over de mogelijkheden van een filtersysteem voor uw vijver. Tevens worden we als vijverspecialisten regelmatig benaderd om mee te denken in het verbeteren en optimaliseren van bestaande waterpartijen en filtersystemen. Neem contact met ons op voor meer informatie.