Een Koivijver is een levend sieraad in uw tuin

Een Koivijver is pure liefhebberij. Een liefhebberij die kan uitmonden in een passie. De aantrekkingskracht van een Koivijver in een tuin is voor menigeen niet te weerstaan.

Opbouw van een Koivijver

Voor de start van de bouw van een Koivijver is het noodzakelijk om met het volledige ontwerp rekening te houden met de ligging, vorm, diepte en type filtersysteem met bijbehorende leidingwerken. De opbouw van een Koivijver bestaat uit een hardhouten, gemetselde of panelen constructie op een gefundeerde bodemplaat. Voordat de vijver wordt voorzien van een rubberen folie op maat, wordt het benodigde leidingwerk voor het filtersysteem aangebracht. Voor de afwerking van deze 1,5 tot 2 meter diepe vijver zijn de mogelijkheden eindeloos. De toepassing van een kant en klare HDPE vijver neemt, gezien het installatiegemak, ook steeds meer toe. Bij een Koivijver is de juiste keuze van filtertechniek essentieel. Het filtersysteem is de belangrijkste investering voor een succesvol eindresultaat. De opbouw bestaat uit een degelijk voorfilter, een mechanisch en biologisch filtermedium en ontsmetting door een UV unit. Tevens wordt de vijver extra belucht met een luchtpomp.

Het filtersysteem biedt de basis voor een optimale leefomgeving voor de Koi

Een veel gehoorde uitspraak; “Bezuinig niet op het filtersysteem”. En dit is niet voor niets. Een te klein of slecht filtersysteem zorgt voor een slechte leefomgeving van de Koi. Er dient ook rekening te worden gehouden met de groei van de Koi en de eventuele verdere uitbreiding in de toekomst. Kies daarom altijd voor een filtersysteem, die gebaseerd is op de maximale visbezetting van de vijver en de maximale vijverinhoud. In een later stadium zijn aanpassingen aan een filtersysteem zeer kostbaar. De keuze van het soort filtersysteem is afhankelijk van zaken zoals het budget, de beschikbare ruimte, de mate van het gewenste onderhoud en de capaciteit van de vijver. Voor een Koivijver zijn vaak grotere filtersystemen noodzakelijk en deze bestaan dan uit meerdere delen. Het eerste deel is het voorfilter. Deze haalt de eerst grote vervuiling uit het water, zoals de ontlasting van de Koi en ander organisch vuil zoals bladeren en takken. Door eerst het grove afval uit het water te filteren wordt het 2e gedeelte, namelijk het biologische en mechanische filter, minder belast. Het tweede gedeelte is voor de biologische en mechanische reiniging van het vijverwater. Hierin worden de schadelijke afvalstoffen door de aanwezige bacteriën omgezet naar nitraat en fijn zweefvuil uit het water gefilterd. Nitraat is minder schadelijk voor de vissen, in grote dosis is het wel schadelijk. Het is daarom van belang dat wekelijks het water wordt ververst. Op deze manier blijft het nitraatgehalte acceptabel. Het laatste gedeelte is voor de ontsmetting van het vijverwater. Een UVC unit voorkomt de vorming van zweefalgen, welke bekend als de oorzaak van groen water. Zweefalgen kunnen explosief groeien wanneer de temperatuur van het water stijgt en het filtersysteem nog niet op volle sterkte werkt. Een UVC unit voorkomt de vermenigvuldiging van deze algen.

Mogelijkheden voor uw tuin

HB Watertechnologie heeft een ruime ervaring in de aanleg van koivijvers. We informeren u graag over de mogelijkheden van een koivijver in uw tuin. Tevens worden we als vijverspecialisten regelmatig benaderd om mee te denken in het verbeteren en optimaliseren van bestaande waterpartijen en koivijvers. Neem contact met ons op voor meer informatie.