Een spiegelvijver vergroot de optische uitstraling van een tuin of buitenruimte

Een spiegelvijver vergroot de optische ruimte in een tuin of buitenruimte door de reflectie van de omgeving in het wateroppervlak. In combinatie met bijvoorbeeld de strakke lijnen van een gebouw verhoogt de spiegelvijver de algehele uitstraling en presentatie. Ook in een particuliere tuin geeft deze strakke vijver een schitterend contrast met bijvoorbeeld zijn natuurlijke beplanting in de nabije omgeving. Naast het ruimtelijke aspect geeft de spiegelvijver ook een verfrissend en verkoelend effect in de tuin.

Opbouw van een spiegelvijver

Vanwege de rechtlijnige en strakke vorm wordt voor de opbouw van een spiegelvijver veelal hardhout of kalkzandsteen voor de vijverwanden toegepast. Na het aanbrengen van de benodigde doorvoeren en leidingwerken wordt de vijver ingemeten. Er wordt een 3-dimensionaal en vooraf geproduceerde rubberen folie op maat aangebracht in de vijver. Ter afwerking wordt gebruik gemaakt van strakke materialen als natuursteen, leisteen en stucwerk. Ook materialen als Cortenstaal worden steeds meer toegepast. Er worden geen waterplanten of vissen in de vijver opgenomen.

Ontsmetting van het vijverwater

Vanwege de afwezigheid van waterplanten in een spiegelvijver dienen er maatregelen getroffen te worden voor het behouden van een schone waterpartij. Dit wordt gerealiseerd door het vijverwater met een hoge mate van doorstroming door een ontsmettingssysteem te pompen. Dit systeem bestaat uit een energiezuinig pompsysteem met een UVC unit, welke in droogopstelling buiten de vijver wordt geplaatst in bijvoorbeeld een HDPE grondput. Door het vijverwater door een UVC unit te pompen wordt het ontsmet en de groei van algen en bacteriën voorkomen. Er zijn geen ontsierende elementen in de spiegelvijver aanwezig die de uitstraling kunnen verstoren. Om het spiegelende wateroppervlak te vergroten wordt het vijverwater met speciale enzymen zwart gekleurd.

Mogelijkheden voor uw tuin

HB Watertechnologie heeft een ruime ervaring in de aanleg van spiegelvijvers. We informeren u graag over de mogelijkheden van een spiegelvijver in uw tuin. Tevens worden we als vijverspecialisten regelmatig benaderd om mee te denken in het verbeteren en optimaliseren van bestaande waterpartijen en spiegelvijvers. Voor hoveniers die zelf de vijver bouwen kan HB Watertechnologie ook de benodigde vijvertechnieken verzorgen. Neem contact met ons op voor meer informatie.