Een zwemvijver staat garant voor zwemplezier in een natuurlijke omgeving

Een zwemvijver in uw tuin biedt u volop zwemplezier. Geniet in zuiver zwemwater zonder chloor of andere chemicaliën van al het leven en de schoonheid van een natuurlijke omgeving. Het water is helder en aantrekkelijk om een frisse duik te nemen. En nog belangrijker, het water is gezond en veilig om te zwemmen. Met een uitgebalanceerd filtersysteem en het ontzorgen van het bijbehorende onderhoud wordt het water gedurende het gehele jaar kerngezond gehouden, waardoor u volop en zorgeloos kunt genieten.

Opbouw van een zwemvijver

Een zwemvijver bestaat altijd uit twee delen: een zwem- en plantengedeelte. Het zwemgedeelte is meestal ongeveer 1,50 tot 2 meter diep en toegankelijk met bijvoorbeeld een vlonder en een trap. Het zwemgedeelte moet voldoende formaat hebben om lekker een baantje of rondje te kunnen maken. Een zitbank onder het wateroppervlak biedt de perfecte plek voor de nodige ontspanning. Het plantengedeelte staat los van het zwemgedeelte, maar het totaal kan visueel één geheel vormen. De uitstraling van een zwemvijver is afhankelijk van uw wensen en de omgeving; strak en modern of als door de natuur gevormd.

Een uitgebalanceerd filtersysteem

De opbouw van het filtersysteem bestaat in de basis uit skimmers en bodemafzuiging van het vijverwater, een energiezuinig pompsysteem met voorfilter en een plantenfilter (helofytenfilter). Door de skimmers wordt het wateroppervlak afgezogen en eventueel drijvend vuil afgevoerd naar het filtersysteem. De bodemafzuiging zorgt ervoor dat het afzinkend vuil grotendeels wordt verwijderd en gefilterd. In de toepassing van het pompsysteem wordt enkel gebruik gemaakt van topmerken, welke zuinig omgaan met de energie en garant staan voor een lange levensduur. Het plantenfilter of helofytenfilter bestaat uit een onafhankelijke zone waar planten met hun wortels rechtstreeks ingebed staan in substraten. Hierlangs wordt het vijverwater verplicht te stromen, opdat er vanuit de bacteriën en planten die er groeien een natuurlijke waterzuivering uitgaat. De toegepaste materialen worden geoptimaliseerd voor een maximale aanhechting van de benodigde bacteriën en een goede basis voor de groei van vijverplanten. Tevens worden voorzieningen getroffen, zodat het helofytenfilter correct kan worden onderhouden en gecontroleerd op dichtslippen door vuilophoping. Hierdoor wordt de levensduur van het helofytenfilter verlengd en de optimale werking gegarandeerd.

Onderhoud van een zwemvijver

Voor een optimale waterkwaliteit is het onderhoud aan een zwemvijver van groot belang. HB Watertechnologie biedt, afhankelijk van uw wensen, diverse mogelijkheden voor de invulling van het onderhoud; van bijsturen en assisteren tot het volledig ontzorgen. Het onderhoud bestaat uit het regelmatig stofzuigen van de vijverbodem en controleren en bijsturen van de waterwaardes. HB Watertechnologie werk samen met een waterplantenspecialist voor het onderhouden en snoeien van het plantenfilter.

Mogelijkheden voor uw tuin

HB Watertechnologie heeft een ruime ervaring in de aanleg van zwemvijvers. We informeren u graag over de mogelijkheden van een zwemvijver in uw tuin. Tevens worden we als vijverspecialisten regelmatig benaderd om mee te denken in het verbeteren en optimaliseren van bestaande waterpartijen en zwemvijvers. Neem contact met ons op voor meer informatie.